Anasayfa > Adfacten Makaleler > Reklamcılık > Reklam ve Reklamcılık

Reklam ve Reklamcılık

Reklam sektörünün ne kadar çok yönlü ve çabuk adapte olan bir sektör olduğunun sizde farkında mısınız? Bu gün sizinle internet sektöründe ki reklam ve reklamcılık hakkında neler biliyoruz birlikte bakalım istedim ve bu yazıyı kaleme aldım.

reklam ve reklamcılık

reklam ve reklamcılık

Öncelikle reklamın hayatımızdaki rolünün büyüklüğünü anlamak için geçmişten günümüze gelirsek reklamın somut bir boyut kazanması gazete sektörünün hayatımıza girmesiyle başlamıştır. Radyo televizyonla beraber giderek yükselmiş internet ve mobil cihazlarla zirveye çıkmıştır. Reklam sektörü bu denli büyürken reklamcılık sektöründe faaliyet gösteren şirketlerde artmış ve sektörel rekabet başarı getirmiştir.

Reklam; halk üzerinde psikolojik etki yaratarak bir ürün pazarlamak, sanayi veya ticari bir işletmeyi tanıtmaktır. Reklamcılık o kadar önemli bir faaliyettir ki hiç tanınmamış bir ürünü kolayca pazarlamaya yarayan bir araçtır. Hiç bilinmeyen bir ürünü ünlü bir firma veya kişini reklamını yapmasıyla bir anda zirveye çıkmasına olanak sağlar.

Reklamın kültürel, sosyal, ekonomik ve psikolojik etkileri bugün için kaçınılmaz olarak karşımıza çıkmaktadır. Öyle ki reklamlara rastlamadığımız hayatımızın hiçbir alanı yok gibi. Günümüzde sinema tuvaletlerindeki film afişlerinden uçakların üzerindeki operatör reklamlarına, futbol kulüplerinin isimlerine kadar her yerde karşımıza çıkması mümkündür.

Reklamın hayatımızdaki yerine dair derinlemesine bir analiz yapacak olursak; iletişim çağının her türlü materyalinde reklam öğelerinin yer aldığı somut bir gerçekliktir.

Bütün bu faaliyetleri son 10 yılda hayatımızın olmazsa olmazı haline gelen internet de televizyondan farksızdır. Hatta milyonlarca dolarlık internet reklamcılığı piyasasından bahsederken bu alanda televizyonun hakimiyeti ise tartışmaya açılmaktadır.

İnternet teknolojisi ile reklam sektörünün gelişmesinin temel olayı da affiliate marketing sektörünün çok büyük kitlelere ulaşmasıdır. İnternet reklamcılığının gelişmesindeki en büyük roller online pazarlama ,e-pazarlama, web pazarlama, online marketing, online satış, online alışveriş , internetten para kazanma ve harcama gibi faaliyetlerin tamamen reklamcılık temeline dayanmasından kaynaklıdır.

İnternet reklamcılığı için bazı nedenleri sunacak olursak;

  • Kolay erişim;

Hayatımızın her alanında internetle tümleşik olduğumuz gerçeği yadsınamaz. Bu şekilde isterseniz toplumun tamamına isterseniz de belli bir kitlesine hitap edebilirsiniz.

  • Markalaşma;

Kullanıcı sayısının çok fazla olması markalaşmanın çok daha hızlı olmasını sağlamaktadır. Etkileşimin fazla olması bir anda marka değerini yükseltebilir.

  • Öznellik;

İnternetin diğer reklam mecralarına göre daha öznel olması. Yani aradığımız ürün için benzer ürünleri bulabilmemizi sağlaması.

  • Yaratıcılık;

Zengin içerik ve hayal gücünün birleşimiyle çok etkileyici reklamlar oluşturabilme.

  • Bağlılık;

İnternetin bağımlılık yarattığı gerçeği ve vazgeçilmez bir bağ oluşturduğu.

  • Sosyal Medya;

Doğamız gereği biz insanlar sosyal bir canlıyız. Sosyal medyanın varlığı günlük yaşantımızda asla görüp tanıyamayacağımız insanlarla kontak kurup etkileşmemizi sağladığı kolay bir yapıda olması.

  • Rakamsallık;

İnterneti diğer mecralardan ayıran özellik, kullanıcının internet üzerindeki yolculuğunun bütününü gösterebilme kabiliyetidir. Bu yolculukta yer alan faaliyetler arasında satış, haber bülteni aboneliği, bir reklamın görüntülenme sayısı (reklam gösterimleri), bir siteyi ziyaret etmek için ilgili reklamın tıklanma sayısı, insanların reklamla etkileşim sayısı, yeni kayıt oluşturma, sosyal medya beğenileri, takibe alma vb. işlemleri sayabilir olması.

  • İnteraktivite;

Markaların müşterileriyle etkileşim içinde oldukları bir mecra olması müşterilerinde markaya olan bağlılığını arttırmasıdır.

  • Gerçek zamanlılık;

Kampanyaları sadece internete özgü gerçek zamanlı ortamlarda güncelleme ve gerçekleştirme imkanı.

  • Mobil internet;

Parmaklarımızın ucundaki fırsat. Günümüzde nerdeyse her bireyin bir akıllı telefona sahip olduğu gerçeği mobil reklamın ne kadar önemli olduğunu söylemektedir.

Reklam ve Reklamcılık

Reklam ve Reklamcılık

Reklamcılık ve internet sektörü denince adfacten.com a göz atmanızda bir yarar var.

Reklam ve reklamcılık kavramları sosyolojik ve psikolojik öğelerin yanı sıra ekonomi ve teknoloji ile son derece yakından bağlantılıdır. Günümüz teknolojisinin de hızla geliştiği sürece reklam bizim ayrılması çok güç bir parçamız olarak bizimle olmaya devam edecektir.

Saygılarımla….