Anasayfa > Adfacten Makaleler > Webmaster > HTTPS Hakkında Her Şey

HTTPS Hakkında Her Şey

HTTPS ilk olarak 1994 yılında Netspace tarafından gerçekleştirildi.

HTTPS nedir?

Https, HyperText Transfer Protocol Secure kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Türkçe karşılığı olarak, güvenli hiper metin aktarım iletişim kuralı, anlamına gelmektedir. HTTP (hiper metin aktarım iletişim kuralının) güvenli ağ protokolü ile birleştirilmiş kısmıdır. Bilinen http protokolüne SSL (secure sockets layer) yani şifrelenmiş güvenli web sayfası iletişim anlamına gelen SSL protokolünün eklenmesiyle HTTPS protokolü elde edilmiş olur.

https

 

Https genel olarak internet ortamındaki güvenli internet kullanımıyla ilgili bir kavramdır. İnternet ortamında iki kişi, kurum veya şirketler arasında gerçekleşen trafiğin bir üçüncü şahsın eline geçmesini engelleyen kurallar bütününe denir.

İnternette sunucular ile kullanıcılar arasında gerçekleşen bilgilerin başka kişiler tarafından okunmasını, eline geçmesini engelleyen kurallardan oluşur.

 

İnternet üzerinde gerçekleşen veri trafiğinin ne kadar güvenli olduğunu aslında hepimiz merak etmişizdir.

Güvenli mi? Ya da güvenli ise ne kadar güvenli? Gibi daha birçok soru ile meşgul olmuşuzdur. Evet aslında internet ortamında veri aktarımı için güvenilir yöntemler var. Bu genelde https sistemiyle mümkündür. Mesela genel olarak bankalar bu sistemi kullanmaktadır. Hayatımız internet olmuş internet çağında yaşıyoruz. Gidip bankalarda saatlerce sıra beklemeye gerek kalmadan tüm işlemlerimizi oturduğumuz yerden gayet rahat bir şekilde halledebiliyoruz. Tam olarak da burada zaten güvenli internet devreye girmektedir. Herhangi bir banka sayfasına giriş yaptığınız zaman internet sayfasının adres çubuğunda HTTPS diye yazıyorsa eğer o güvenlidir. Güvenli modundadır. Ama sadece http yazıyorsa orda gezinmeniz kesinlikle güvenli değildir buna çok dikkat etmeniz gerekmektedir.

https hakkında

Google çıkmadan önce internete girdiğimiz zaman bir adrese gireceksek veya herhangi bir arama yapacaksak adresi tam olarak yazmamız gerekiyordu. Mesela ADFACTEN’ i aramak isterseniz internette google’ dan önce adres çubuğunun başına http yazmak zorunda kalıyordunuz ama şimdi yazmazsanız bile otomatik olarak satır çubuğunun başına http gelmektedir. Bu sayede çok rahat bir şekilde internet yaygınlaşmaya başladı. Zaten internetin bu kadar yaygın olmasının en temel sebebi internetin çok kolay bir hale getirilmiş olmasıdır.

İnternet kullanımıyla ilgili olarak karşımıza çıkan sorunların başında internet güvenliği gelmektedir.

Son günlerde çıkan ve daha da çok çıkacağa benzeyen güvenlik konuları artık çok önemli bir sorun olmaya başladı. Bunun için bu güvenlik konuları ile ilgili kişisel ve ya kurumsal ne olursa olsun önlem almak durumunda kalıyor insanlar ve bundan dolayı büyük endişeler duymaya başladılar. İnternet yeni yeni yaygınlaşmaya başladığında banka hesapları haberlerini duyardık. HTTPS sisteminin geliştirilmesiyle beraber bu tür sorunlar tarih olmaya başladı. Her şekilde bir açık olması muhtemel tabi ki ama en aza indirmek mümkün. Bunun için HTTPS güvenlik protokolü önemli bir yere sahip olmaya başladı.

HTTPS’ yi bir tünel gibi düşünebilirsiniz.

Siz buradan göndermek istediğiniz veriyi tünel yolu ile karşı tarafa çok rahat bir şekilde ulaştırabiliyorsunuz. Tünelin üstünde olanlar tünel altından ne geçtiğini, tünelden geçen paket içindeki veri de neler var bunu bilmesi mümkün olmayacaktır. HTTPS protokolü ile paketinize veri yüklersiniz. Bu veri paketi de içinde ki bilgileri şifreleyerek, dönüştürerek içindeki verileri anlamsız bir hale getirir böylece içinde ki verilerin ne anlama geldiğini sadece karşı tarafa ulaşınca tam olarak çözülür. Karşı tarafa ulaşan bilgiler oraya ulaşınca tekrar eski haline dönüşerek gerçek anlamına geçmiş olacaktır. Tabi bu veri akışını bu kadar dönüştürmek anlattığım kadar zaman almaz. Be veriler bir saniyenin altında bir zaman aralığında gerçekleşir. Veri akışınızı güvenli bir şekilde ulaşmasını gerektiren özel durumlar vardır. Kimsenin erişemeyeceği, ulaşamayacağı, ulaşsa bile ne olduğunu anlayamayacğı bir trafik kontrol aracı lazımsa size bunun yolu HTTPS’ dir. Bu yüzden tam olarak kullanmanız gereken HTTPS protokolüdür. HTTPS protokolünü kullanarak veri akış trafiğinizi çok güvenli bir şekilde karşı tarafa geçişini sağlayabilirsiniz.

eservices https

Sizin de güvenli bir şekilde internet ortamında gezinmeye ihtiyacınız varsa ve bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz biz ADFACTEN ailesi olarak size bilgi vermek, yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Daha fazla bilgi ve ayrıntı için bize ulaşabilir, güvenli internet birimimizden her türlü yardımı talep edebilirsiniz. ADFACTEN’ in geniş deneyimli ve uzman kadrosundan yardım alabilirsiniz. Güvenli internet konusunda veya herhangi bir sorun ile karşılaştığınızda biz her zaman yardımcı olmaya hazırız.

 

Hepinize iyi çalışmalar…