Anasayfa > Adfacten Makaleler > Seo > ALAN ADI VE HOST SEÇİMİ

ALAN ADI VE HOST SEÇİMİ

ÖNEMLİ BAŞLANGIÇ, ALAN ADI VE HOSTİNG SEÇİMİ

Adfacten Ailesi’ne yeniden selamlar. Bugün ki konumuz doğru alan adı(domain) ve hosting seçimi. Alan adı alırken nelere dikkat edilmeli? Hosting alırken nelere dikkat edilmeli? Gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız.

Çok temelden anlattığımız bu dersimizde webmasterlığa yeni başlayan veya webmaster olmak isteyen arkadaşlarımız için yol gösterecektir.

Şunu unutmayalım. Doğru bir alan adı bizim için 1-0 önde başlamak demektir. Neden derseniz yazımızı okumaya başladıkça anlayacaksınız. İlk iş olarak belirli bir müşteri portföyü yaratmak ve markalaşmak istiyorsanız bunlar pek önemli görünmesede çok önemli adımlardır aslında.

Doğru domain seçimi bana ne kazandırır?

domain

Doğru bir alan adı bulabilmek aslında zor bir iştir. Bence sırf bunun için bile oturun 3 gün sadece jenerik ve tutulabilir bir domain bulmaya çalışın.

Sanal ortamdaki başarı ile başarısızlık arasındaki köprü vaziyetindeki unsurlardan birisidir.

Temel olarak ilgilendiğiniz ve içerik üreteceğiniz sektörün alan adınızda geçmesini öneriyoruz. Örneğin: Sağlık sektöründe bir site açmayı planlıyorsunuz. Aklınızda birkaç alan adı varsa, içinde sağlık geçen bir alan adı almanız daha iyi bir başlanıç olacaktır. Hatta saglik kelimesiyle başlaması daha büyük avantaj olur sizin için. www.saglikliyasam.com/org/net gibi.

Diğer bir hata ise alan adı seçimlerinde çok uzun kelimeler kullanılması. Unutmayın ki amacınız sitenizi ziyaret eden kullanıcıların akıllarında kalabilmek ve sonrasında tekrar sitenize girişini sağlayarak sürekli bir okuyucu platformu oluşturabilmek. İşte bu yüzden alan adı seçimlerinde dikkatli olmak gerekir.

Global olan ”.com” domain uzantısı her zaman izin için ekstra bir avantaj sağlayacaktır. Fakat eğer hedefiniz sadece İngiltere ise ”co.uk” kullanmanızda aynı katkıyı sağlayacaktır.

Alan adımızı belirledik. Artık bir güvenilir kuruluştan alan adımızı tescillettirmek kalıyor.Google arama motorunu kullanarak rahatlıkla bu kuruluşlara ulaşabilirsiniz. Cüzi bir miktara tescillettirebilirsiniz.

Uzun vadede başarı için ilk adımı attınız tebrikler.

Doğru hosting seçimi bana ne kazandırır?

İlk adımda alan adımızı aldık ve tescillettirdik. Artık sitemizin sanal dünyayla bağlantısını sağlayacak bir sunucuya ihtiyacımız var. Bu sunucu çok hızlı bir şekilde veri aktarımı yapabilmeli ve donanımsal olarak iyi bir düzeyde olması önem arz etmektedir. Sitemizin dosyalarının barınacağı sunucu seçimlerinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

hosting

İlk olarak web siteniz için güvenilir ve sürekli bağlantıyı sağlayabilecek bir firma ile çalışmanız. Google’de Gerekli araştırmaları yaptıktan sonra karşınıza çok sayıda seçenek sıçacaktır. Burada tercih sizin. Size her an ihtiyacınız olduğunda hızlı destek verebilmeli.Gerekli sayıda personel sayısına sahip olmalıdır. Günlük,haftalık,aylık ve yıllık olmak üzere sistematik ve düzenli aldıkları bir backup sistemleri olduğuna dikkat etmeniz gerekir.

Artık güvenebleceğimiz bir sunucu(hosting) firmamızı bulduk. Fakat şimdi nasıl bir paketle başlamalıyız? Diye aklınıza sorular geldiğine eminim.

Web siteniz için ne kadarlık bir disk alanı yeterli olacağına elbette sizler karar vereceksiniz. Yada aylık trafik limitini sizler tahmin etmelisiniz.Projenizin büyüklüğüne göre bunlar çok değişkenlik gösterebilir.Benim size tavsiyem her zaman düşündüğünüzün bir üstündeki paketi alın. Ay içerisinde limitlere yakalanıp, sitenizin kapanması hiçte iyi bir olay olmayacaktır. Projenizi büyüttüğünüz zaman sadece size özel sunucu kiralayarak tüm bu limitlerden kurtulabilirsiniz.

Şuan kafanızda alan adı ve hosting konusunda belirli bazı kriterler oluşmuştur.Daha detaylı araştırma yaparak, çok daha detaylı bilgilerde edinebilirsiniz

Uyarı:Arkadaşlar piyasada free(ücretsiz) alan adı ve hosting sağladığını iddia eden firmalarla çalışmanız sizin tüm emeklerinizin çöpe gitmesine sebebiyet verebilir.Beklenmedik anda alan adınız iptal edilebilir yada sunucu bağlantınız kesilip sitenizin yayın hayatı sonlanabilir.Zaten cüzi bir rakama bu hizmetleri alıyorsunuz.Bence böyle şeylerle uğraşmayın.Sonuçta emek vereceğiniz birşeyin çöpe gitmesi kadar üzücü bir durum yoktur.

Yeni başlayan arkadaşlarımız için yazdığımız bu yazı serimizin devamı gelecektir.

Sizlerde Adfacten ailesinin birer yayıncısı olarak aramıza katılmak istiyorsanız lütfen bu linkten üye olunuz.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere