Anasayfa > Adfacten Makaleler > Seo > SEO’da Yapılan Kritik Hatalar

SEO’da Yapılan Kritik Hatalar

E-ticaret siteleri ile başlayalım,

İnternetten alışveriş yapmamızı sağlayan e-ticaret sektörü Türkiye’de çok hızlı bir şekilde büyüme gösteren bir sektör durumundadır. E-ticaret sitesi kurup ürün/hizmet pazarlayan girişimcilerin yaklaşık %10’u uzun ömürlü olup başarılı oluyor. Bu kurulan sitelerin önemli bir kısmı ya çok az gelir elde ediyor ve büyüme imkânı olmuyor, ya da kısa bir süre iyi bir gelir sağlıyor ama uzun ömürlü olmayı başaramıyor. Aslında bu gayet normal bir durum. Çünkü uzun ömürlü olmayan ya da iyi bir getirisi olmayan e-ticaret sitesi sahiplerinin çoğu e-ticaret, içerik pazarlaması ve SEO konusunda acemidirler.

E-ticaret sitelerinde sık yapılan SEO kritik hatalarını açıklayacağım. Maalesef e-ticaret sitelerine SEO yapmak, bloglara veya birkaç sayfalık kurumsal sitelere SEO yapmaktan çok daha zordur. Ama bu durumu lehinize çevirebilirsiniz. Eğer bir e-ticaret siteniz varsa ve bu sektörden para kazanmayı, bu sektörde iyi bir konumda olmayı düşünüyorsanız o zaman bu kritik hatalara dikkat ederek rakiplerinizi hızlıca geride bırakabilirsiniz.

seo hataları ve adfacten
1.Ürün Açıklamasının Olmaması

e-ticaret site sahiplerinin önemli bir kısmı, ürünlerin hazır olarak bulunduğu XML dosyalarını sitelerine ekliyorlar ama ürün başlıklarını ve açıklamaları özgünleştirmiyorlar. Çünkü SEO’ya önem vermiyorlar. Ürün başlıkları ve açıklamalar özgün olmadığından dolayı kopya içeriğe giriyor. Bu hatayı yapanların e-ticaret sektöründe başarı elde etmeleri çok zor. Hatalarını fark ederek böyle hatalardan uzak dururlarsa başarılı olma ihtimalleri artar.

Ne kadar özgün içeriğin yeterli olacağını anlamanın en iyi yolu, ürün sayfasındaki tüm kelimeleri saymaktır. Yani footer’daki, menülerdeki, navigasyon ve kenar çubuğundaki tüm kelimeler sayılmalıdır. Daha sonra da açıklama bölümüne bu kelime sayısından daha fazla kelimeli içerik yazılmalıdır. Çünkü footer alanındaki, menülerdeki, navigasyon ve kenar çubuğundaki kelimeler tüm sayfalarınızda yer aldığından dolayı özgün değildir.

Yani ürün açıklamasına ne kadar özgün içerik yazarsanız o kadar iyidir. Ayrıca;

  • Müşterilerinizin satın alma düşüncelerine yardım eden kaliteli ürün açıklamaları yazın. Ürün özelliklerinden çok ürünün faydalarından bahsedin.
  • İçerikler diğer sitelerde tamamen aynı olmasın. Böyle bir durumda arama motorları sizi cezalandırır.
  • Kaç kelimelik açıklamanın dönüşüm oranını arttırdığını test edin. Fazla içerik dönüşüm oranınızı artırabilir ya da azaltabilir.
2.Üretici Firmaların Açıklamalarını Kullanmak

Üretici açıklamalarını kullandığınız durumda arama motorlarının filtrelerine yakalanırsınız ve banlanmanız garanti olur. Çünkü birçok e-ticaret sitesi bu açıklamaları kullanır. Bu da kopyaya girer. Kısaca e-ticaret projeniz biter.

Google tarafından banlanmamak için her zaman özgün içerikler oluşturmalısınız. Binlerce ürün ve hızlı değişen stoklar yüzünden özgün içerik oluşturmak oldukça zor bir iştir. Açıklama yazamadığınız ürün sayfaları için NO INDEX meta etiketini kullanabilirsiniz ama böyle bir durumda arama motorlarında üst sıralara çıkmanız hayalden öteye geçemez.

seo hataları

Bu sektöre yeni giren bir girişimcinin ürün sayısı fazla değildir ve her ürün için özgün bir açıklama oluşturabilirsiniz. Ya da açıklama yazımı için bir editör kiralayabilirsiniz. Her 100 kelime için 1 TL öderseniz, her biri yaklaşık 100 kelimelik 500 adet ürün için 500 TL ödersiniz ve böylece bütün ürünlerinizin özgün bir açıklaması olur. Bu yaptığınız 500 TL masraf kısa bir süre sonra size kâr olarak geri dönecektir.

3. Ürün Yorumlarının Olmaması

İnternetten alışveriş yaptığımızda bir ürün alırken o ürüne yapılmış olan yorumlara bakarız. Kaliteli bir ürün için yapılmış olan iyi yorumlar, tüketicinin ürününüze olan güvenini gösterir ve bu güven sayesinde müşteri sayınız her geçen gün artar. Yani sitenizde yorum olmazsa satışlarınızda ciddi bir azalma olur. Arama motorlarında yorum sayfalarının ürün sayfalarından daha üst sıralarda yer alması, yorum kısmının ne kadar önemli olduğunu bize daha net bir biçimde göstermektedir.

Ürün yorumlarının faydaları:

  • E-ticaret sitesi için özgün içerik haline dönüşürler. Üstelik müşteriler tarafından ve ücretsiz olarak. Yeteri kadar özgün ve kaliteli içerik oluşturmak kolay değildir ve bu sorunu ürün yorumları çözecektir.
  • Yorumlar ürün sayfalarını canlı tutarlar. Bu da arama motorlarının sık sık sitenizi ziyaret etmesini sağlayacaktır. Siteyi ne kadar sık güncellerseniz o kadar SEO çabalarınıza yararlıdır.
4. Ürün Sayfalarını Arama Kelimelerine Göre Optimize Etmek

Başlıkları, sayfa başlıklarını ve ürün açıklamalarını yazarken talepleri ve insanların arama motorlarına yazarak arattığı aranan anahtar kelimeleri dikkate aldığınızdan emin olun. Aksi halde pek aramayan kelimelere göre optimize edebilirsiniz ve satışlarınız ciddi anlamda azalır. Bu durum, e-ticaret sitelerinde sık yapılan en kritik hatalardan birisidir.

Ürün sayfalarını optimize etmek için aşağıdaki ipuçlarına göz atın:

  • Başlık ve H1 etiketlerinde model numaraları kullanın.
  • Başlık ve H1 etiketlerinde marka isimleri kullanın.
  • Resim alt etiket bilgileri girmeyi unutmayınız!
  • Sayfada anahtar kelimeyi tekrar tekrar kullanarak spam yapmayın.
  • Ve içerikleri göstermek için asla iframe kullanmayın.

seo

5. Özgün Olmayan Başlıklar

E-ticaret site sahiplerinin yaptığı en büyük hatalardan bir tanesi de kopya başlık etiketleri. Başlıkların özgün olmasına dikkat edin ve kopya başlıklardan kaçının. Bu SEO’nun temellerindendir ama buna rağmen birçok e-ticaret sitesi bu kuralı bozuyor.

Aynı markadan birçok ürün satıyorsanız veya birçok markadan benzer ürünleri satıyorsanız başlık etiketi oluşturmak zordur. Tekrar tekrar aynı anahtar kelimeleri kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Arama motorları bu olayın hemen farkına varırlar, bu yüzden benzersiz anahtar sözcüklere odaklanmanız daha iyi bir tercih olacaktır.

Online alışveriş yapanlar bir anahtar kelimeden fazla kullanıyorlar. Örneğin başlık etiketinizin yapısı şu şekilde olmalıdır: Marka – Model – Öğe Türü

Yani buna örnek vermek gerekirse şu şekilde olabilir:

“Ferrari 458 Italia model araba” ya da “Tofaş Şahin 1.6 araba”

Seo Analizi

Seo Analizi

6. SEO Dostu URL’ler

SEO uyumlu URL’lere bakarak sayfada ne olduğunu az çok anlaşılır. Anahtar kelimeleri URL’lerde kullanmak çok önemlidir.

Örneğin http://www.altinkitaplar.com.tr/dusun-ve-zengin-ol/

SEO dostu URL için 3 sebep:
  • Semantik: Bu URL’ler müşterilerin o URL’ye tıkladıklarında neyle karşılaşacaklarını tahmin etmelerini kolaylaştırır. Eğer numaralardan ve saçmalıklardan oluşan uzun bir URL varsa SEO açısından faydalı olamaz, Google sıralamasında yükselmenizi engeller.
  • Anahtar Kelime ve Anchor Link Şansı: Başkaları URL’nizi kopyalayarak sitelerinde yayınlayabilirler. URL’ler anchor text olarak kullanıldığında o anchor text’te anahtar kelimeleriniz de olacaktır ve böylece arama motorlarında anahtar kelimelerinizde daha da yükselebilirsiniz.
  • İlgililik: URL’lerde ilgili anahtar kelimelerin olması Google’ın sayfanızın ne hakkında olduğunu öğrenmesine sebep olur ve sıralamada üst sıralara yükseltir.
7. Çok Sayıda Kopya İçerik

Kopya içerik oluşturan hiçbir şey arama motorları tarafından indekslenmemeli ve robots.txt ile engellenmeli. Kopya sayfalardan dolayı siteniz arama motorları tarafından ceza alabilir. Bundan dolayı kopya içerik kullanılması iyi sonuçlar doğurmaz.

Kopya içeriklerden kaçınmanın birkaç tane ipucu:
  • Kopya içerik oluşturan arşivlerin, etiketlerin ve kategori sayfalarının robots.txt ile indekslenmelerini engelleyin.
  • Hangi sayfaların indekslenmesini istiyorsanız o zaman canonical etiketini kullanın. Örneğin alışveriş sepetiniz yorumlar ve eleştiriler sebebiyle yeni URL’ler oluşturuyorsa, canonical etiketi arama motorlarına hangi sayfanın dikkate alınmasını söyler.
  • Kopya içeriklerin bulunduğu yerlere nofollow etiketlerini ekleyebilirsiniz.

 

SEO ARACLARI

SEO ARACLARI

8. Kullanılabilirlik

Hepimizin bildiği gibi Google, kullanıcıları ve onların deneyimleri için endişe eden bir arama motorudur. En başta güven kazanmak için e-ticaret sitenizi müşterilere uygun ve kullanışlı yapmanız gerekiyor. Kullanıcıları için iyi ve benzersiz olan şey Google için iyidir.

Sitenizde zaman geçiren insanların çok az bir kısmı arama sayfasına dönüyorsa Google bunu anlar ve sitenizi üst sıralara taşır.

Ve Adfacten

Peki, bütün bu yazılan önemli kısımlarla siz uğraşmadan Adfacten’in sitenizi arama motorlarında üst sıralara taşımasını ister misiniz?

SEO danışmanlık hizmetini en kaliteli biçimde sunan Adfacten bir mail kadar uzağınızda.

[email protected] ile Adfacten’den destek talep ettiğiniz durumda SEO konusunda çok iyi referansları olan Adfacten rüzgârına kapıldınız demektir.

Adfacten büyüsü size dokunmadıysa acele edin:)