Anasayfa > Adfacten Makaleler > Reklamcılık > REKLAM AJANSLARI

REKLAM AJANSLARI

MERHABALAR

Bu yazımızda Reklam ve Reklamcılığın ilerisinde birazda reklam ajansları konusuna değinmek istedim. Reklam ajanslarının reklam ve reklamcılıktaki etkilerine hep beraber bakalım .

Reklam ajansları, firmaların markalarını, ürün ve hizmetlerinin özelliklerini, geniş halk kitlelerine anlatan kuruluşlardır. Tüketicilerin davranışlarını, ürün ve hizmete ya da markaya doğru yönlendirmek için, onlara ilişkin özellikleri kullanan ajanslardır. Reklam ajansları, firmaların ürün ve hizmet özelliklerinden en faydalı, en çok tercih edilen özelliğini bularak, reklamı bu noktada şekillendirir ve tüketicilerin dikkatlerini çekmeye çalışırlar. Geniş halk kitlelerinin firmayı, markalarını, ürünlerini, hizmetlerini tanımasını, onlarla organik bir bağ kurmasını sağlarlar. Reklam ajansları, firmalar ile tüketiciler arasında kurulan iletişimi sağlarlar. Her iki tarafın birbirinden haberdar olmasını, karşılıklı olarak birbirilerinin isteklerini anlamalarını sağlar. Bu noktada her iki taraf için, çok önemli görevleri üstlenen reklam ajanslarının firmalara yönelik gerçekleştirdiği görevler şunlardır;

Reklam Ajansları

Reklam Ajansları

Reklam Ajanslarının Görevleri

Firmaların belirlenmiş amaçları olan, markalaşma olayını, pazar payını büyütmesini, satış miktarını arttırmasını, benzer ürün ve hizmet üreten firmalarla rekabet edebilmesine yardımcı olur. Reklam ajansları, firmalara yönelik bu görevleri gerçekleştirirken, reklam için kitle analizi yaparak, gerçek ihtiyaç, istek ve tercihleri belirler, bilimsel disiplinlerden faydalanır. Firmaların reklama karar vermesinden sonra, reklam ajansına yaptığı sunumdan da elde ettiği verileri, yukarıda sayılan verilerle birleştirir ve bir sentez elde eder. Elde ettiği bu sentezde, firmanın amaçları belirlenmiştir. Toplumun firmadan beklentileri belirlenmiş ve gelecekle ilgili beklentileri de bilinir duruma gelmiştir. Gelinen noktada reklam ajansı, reklam tasarımında işlemesi gereken, reklamın ana temasını oluşturmuştur. Buna uygun olarak reklamı tasarlar. Reklam mecrasını, firmanın reklam ayırdığı bütçe dahilinde seçer ve ona uygun olan reklam tasarımını ve uygulanmasını sağlar. Reklam ajansları, firmanın amaçlarına ulaşmasını sağlamak için, tüketicileri etkileyebilecek bütün unsurları kullanır. Bunun için, tasarladığı reklamın, çarpıcı ve etkileyici olmasına özen gösterir. Bunun için pek çok malzeme kullanır; ünlü bir sima, etkileyici, konusu olan bir fotoğraf, resim, animasyon, karikatür, sesler, müzikler v.b… onlarca unsuru kullanarak, tüketicilerin davranışlarını, firmaların amaçlarını gerçekleştirebilecekleri şekilde düzenlemeye çalışır. Reklam ajanslarının tüketicilere yönelik yaptıkları ise; tüketicilerin, firmaları tanımasını, ürettikleri ürün ve hizmetlerin neler olduğunu bilmelerini, firmaların ürün ve hizmetlerinin hangi özellikleri taşıdığını öğrenmelerini ve kendilerine en faydalı ürün veya hizmeti seçebilmelerini sağlar. Reklam ajansları, tüketicilerin, bilinçli bir tüketici olmalarını sağlar. Reklam ajansları, tüketicilerin yaşam standartlarını yükseltmelerine, daha kaliteli yaşamaları için kullanabilecekleri ürün ve hizmet çeşitlerini belirlemelerine yardımcı olur. Tüketicilerin ürün ve hizmetlerde aramaları gereken özellikleri tanımalarını, onları değerlendirmelerini sağlar. Reklam ajansları, reklamın uygulanabileceği tüm mecralara uygun tasarım yapar, televizyon, sinema reklam filmi, radyo reklamı, internet ortamına uygun tüm reklam tasarımlarını, açık hava reklam araçlarına uygulanan tüm tasarımları yapar ve uygulanmasını sağlar.

Reklam ajansları için sıraladığımız bu görevleri inceledikten sonra bizim için daha önemli konumda olan internet reklamcılığı ve internet reklam ajanslarına değinmeliyiz. Geleneksel reklam ajanslarının kullandığı araçları düşündüğümüzde ve hedef kitleye ulaşma konusundaki yeterliliklerini analiz ettiğimizde, bu konuda internet reklamcılığının daha ileri düzeyde olduğunu rahatlıkla görebiliriz. İnternet ortamında yayınlanan reklamlar; gerek ayrılan bütçe, gerekse hedef kitleye birebir ulaşma konusundaki yeterliliği ile geleneksel reklam araçlarından daha tercih edilebilir görünmektedir. Kendimi reklam veren olarak düşündüğümde benim için tercih sebebi olmasının nedeni daha büyük bir kitleye ulaşabilmesi ve reklamların sadece hedef kitleye hitap etmesidir. İnternette reklam verme sürecinde aktif rolü üstenenler reklam ajanslarıdır. Bu ajanslar farklı yapılardadır.

İnteraktif Ajanslar (Dijital Ajanslar)

Reklam stratejisinin belirlenmesi analiz edilmesine kadar tüm hizmetleri sağlayan reklam ajanlarıdır. Reklam verme sürecindeki tüm bağlantıları ve iletişimi sağlarlar. Kısaca internetten reklam verirken bizim yerimize herşeyi yapan ajans türüdür.

Sosyal Medya Ajansları

Popülaritesi gün geçtikçe kat kat artan bir sektör olan sosyal medyanın tüm inceliklerini kullanarak reklamcılık sektörüyle bağdaştıran reklam ajanslarıdır. Milyonlarca internet kullanıcısına günü her saatinde aktif olarak ulaşabilen bir sektör olan sosyal medya ajansları kullanıcı sayısı itibariyle en kolay ve kısa yoldan müşteri odaklı bir kuruluştur.

Digital Medya Planlama Ajansları

Belli bir sınıflandırma yapmaksızın internet yayıncılarını bünyelerinde barındıran şirketlerden oluşan reklam ajanslarıdır. Bunlar reklam takibini istatistik ölçümleri sağlıyorlar. Hatta tam anlamıyla reklam manasına ulaşıyor. Bu ajanslarla çalışmak aslında en mantıklısı sonuçta hem reklam veren hem de reklam şirketi karşılıklı olarak reklamın ne kadar başarıya ulaştığı görebileceği bir yöntemi uyguluyorlar.

Arama Motoru Pazarlama Firmaları

Google , Bing , Yandex gibi arama motorlarının üzerinden sizin reklamınızın yayınlanmasını sağlayan firmalardır. Bu firmalarda reklamınızın takibini , analizini ve istatistiki ölçümlerini yapar. Güvenilir bir yöntemdir. Bu firmalar size satış sağlarlar ama seo çalışması yapmazlar. Bu ajansların yaptıkları işleri birbirinden ayırmak lazım reklam sağlarlar ama sitenin arama optimizasyonunu sağlamazlar.

Arama motoru pazarlama ile arama motoru optimizasyonu arasındaki farklar:

Arama motoru pazarlamada Google ve benzeri arama motorlarını da yapılan aramalarda en üst alanda ve ya sağ alanda tıklama başına maliyet ile reklamlarınız yayınlanır. Aynı zamanda Google gibi arama motorlarının anlaşmalım olduğu şirketlerde reklamlarınız yayınlanır.

Arama motoru optimizasyonu ise tamamen ayrı bir konudur. Daha çok sitenizin bilinirliği , web tasarımı , kodlaması ile ilgilidir. SEO olarak bilinen bu kavram sitenizin arama morunca değerlendirilmesidir.

Reklam ajansları , reklamcılık ,internet reklamcılığında kafanızda soru işareti olarak her konu için Adfacten.com un uzman yazılımcıları ve reklam uzmanları size yardımcı olacaklardır.

Saygılarımla